18756 Stone Oak Park Way, Suite200, San Antonio TX 78258 USA
100 Queen St W, Brampton, ON L6X 1A4, Canada
country flagUnited States
share button
Last Date To Enroll For the Citrix Recertification Program: September 30, 2020. Learn More 

CXS-301 Citrix XenServer 7.1 LTSR Administration Training


What CXS-301 Citrix XenServer 7.1 LTSR Administration training is all about?

CXS-301 Citrix XenServer 7.1 LTSR Administration Training is specially developed to help professionals learn to install, secure, manage, troubleshoot, and size an enterprise XenServer implementation. This technical course is suitable for IT professionals and potential students operating with Citrix XenServer for both XenDesktop and XenServer workloads. It helps you understand XenServer architecture, leading practices, and features and the correct way to manage and configure virtual machines. With this program, individuals can learn and master a new skill around Citrix XenServer 7 x, concentrating on the 7.1 Long Term Release.

Individuals will develop a comprehensive understanding of in-demand capabilities such as VM management, virtual CPU optimization, and disaster recovery. This technical course also trains and teaches professionals about the exact process of configuring resource pools and excessive availability in the XenServer environment. From virtual machines and architecture to storage, networking, and resource pools, this program is a complete guide that provides in-depth knowledge regarding the environment's administration and configuration. Our Enterprise Training program is perfect to upgrade the team for a dedicated task and boost overall performance.

Schedule
  • Delivery Format:
Date: Aug 31, 2020 | 10:00 am - 6:00 pm EST
Location: Online
$5000 USD
What are the course objectives for CXS-301 Citrix XenServer 7.1 LTSR Administration training?
  • Troubleshooting XenServer environment.
  • Configuring high availability and Resource Pools for XenServer.
  • Installing, configuring and managing XenServer environment.
  • Managing and configuring virtual machines.
  • Understanding about XenServer leading practices, features and architectures.
Who should attend CXS-301 Citrix XenServer 7.1 LTSR Administration training?

This course is highly designed for IT professionals who want to deploy, design, support and manage Citrix XenServer. The target audience for this training are administrators, architects and engineers functioning in both XenApp and XenDesktop.

What is the course outline for CXS-301 Citrix XenServer 7.1 LTSR Administration training?
  • 1. XenServer Architecture
  • a). Describing the XenServer virtualization platform
  • b). Product editions and entitlements
  • c). XenServer architecture
  • d). XenServer key components
  • 2. Managing Virtual Machines
  • a). Virtualization techniques
  • b). XenTools
  • c). Creating virtual machines
  • d). Managing virtual machines
  • e). Understanding vApps
  • f). Managing snapshot
  • 3. Installing XenServer
  • a). Hardware requirements
  • b). Licensing
  • c). Available installation methods
  • d). XenServer supplemental packs
  • 4. Managing a XenServer Environment
  • a). Deploying hotfixes
  • b). Upgrading XenServer
  • c). Upgrading XenTools
  • d). Monitoring and alerting
  • e). Pool metadata backups
  • 5. Resource Pools
  • a). Understanding resource pools
  • b). XenServer pool master
  • c). Pool master election
  • d). Workload balancing
  • 6. Networking
  • a). XenServer networking architecture
  • b). Virtual network types
  • c). Network interface bonds
  • d). XenServer physical connectivity
  • 7. Storage
  • a). XenServer storage architecture
  • b). Understanding thick and thin provisioning
  • c). Storage locations
  • d). File based and block based storage
  • e). Storage multipathing
  • f). XenServer Intellicache
  • g). XenServer in-memory read caching
  • h). XenApp and XenDesktop Provisioning enhancements
  • 8. High Availability
  • a). Purpose of high availability
  • b). High availability recommendations
  • c). Detecting a host failure
  • d). High availability recovery proces
  • 9. Security
  • a). Integrating with Active Directory
  • b). Understanding role-based access
  • c). Minimizing the attack surface
  • d). Certificates and SSL with XenServer
  • e). XenServer Hypervisor Introspection Direct Inspect API
  • 10. Sizing and Optimizations
  • a). Dom0 sizing
  • b). Dom0 in-memory reach caching
  • c). Virtual CPU optimization
  • d). Device pass-through
  • e). Dynamic memory control
  • f). Resource scheduling
  • g). Network QoS
  • h). Disk prioritization
  • i). XenServer vGPU and GPU pass-through
  • 11. Troubleshooting
  • a). XenServer maintenance mode
  • b). Host logs and event notifications
  • c). Xsconsole
  • d). XenTop
  • e). Command line and PowerShell commands
  • f). Using Citrix Insight Services
  • g). Network tracing