18756 Stone Oak Park Way, Suite200, San Antonio TX 78258 USA
100 Queen St W, Brampton, ON L6X 1A4, Canada
country flagUnited States
share button

55205: Mastering Microsoft Project 2016 Training


What 55205: Mastering Microsoft Project 2016 training is all about?

Mastering Microsoft Project 2016 course anticipates the aspirants to finesse information base and practical details related to Microsoft Project. Three-day Instructor-led technical training course deals with simple ideas to accomplish medium-sized projects and manage resources to get plan and cost progress. This course provides live training for novice and professional managers, project managers, schedulers, and several other project stakeholders who want to attain knowledge of Microsoft Project 2016. This basic training allows applicants to grasp the project management discipline required to work with Microsoft Project 2016.

It classifies task types and generates a coherent work structure. Familiarize yourself with resources in a project, make work package evaluations, and prepare a distinct agenda. With this project training, you can learn to create projects and templates, excel files, and even global templates. Generating formulas, graphical indicators, steps to record macro, formatting output, and input prints, working with multiple projects, scheduling method, and mastering the project list with shared resources. It is an introductory course for aspirants preparing for Microsoft Project Exam 74-343 Managing projects with Microsoft Project.

Schedule
  • Delivery Format:
Date: Oct 05, 2020 | 9:00 am - 5:00 pm EST
Location: Online
$1725 USD
  • Delivery Format:
Date: Oct 12, 2020 | 9:00 am - 5:00 pm EST
Location: Online
$1725 USD
  • Delivery Format:
Date: Oct 19, 2020 | 9:00 am - 5:00 pm EST
Location: Online
$1725 USD
  • Delivery Format:
Date: Oct 26, 2020 | 9:00 am - 5:00 pm EST
Location: Online
$1725 USD
What are the course objectives for 55205: Mastering Microsoft Project 2016 training?
  • Completion of the course.
  • Ability to create master project list with resources.
  • Understanding the authorities of project management when utilizing Microsoft Projet 2016.
  • Creating the Work Breakdown Structure.
  • Identifying Relationships and Task Types.
  • Defining resources in Projects.
  • Making estimations for the Work Packages.
  • Creating the Initial Schedule.
  • Creating schedule for the resource level.
  • Creating projects from Excel files and templates.
  • Creating global templates.
  • Creating graphical indicators and formulas.
  • Creating templates globally.
  • Special steps to record macro.
  • Print reports and other outputs.
  • Integrating multiple projects.
  • How to setup project with start date, scheduling methods and calendar.
  • Understanding Auto Schedule & Manually Schedule.
Who should attend 55205: Mastering Microsoft Project 2016 training?

This primary audience for these courses are experience project managers, schedulers and project stake holders who are incorporated to the discipline with Microsoft Project Management 2016.

What are the prerequisites for 55205: Mastering Microsoft Project 2016 training?

There aren't any conditions for this course. However, it's useful to have taken an introductory project management course, like Versatile’s Principles of Project Management.

What is the course outline for 55205: Mastering Microsoft Project 2016 training?
  • 1. Introduction to Microsoft Project
  • a). Describe how Project relates to the discipline of Project management.
  • b). Learn what the new features are in Project 2016.
  • c). Navigate to the primary views available using the Ribbon.
  • d). Choose Views that display task, resource, or assignment information.
  • e). Select table within views to change the information that is available to see and edit.
  • f). Relate the features of Project to the 5 steps for building a plan in Project.
  • g). Lab: Introduction to Mastering Microsoft Project
  • 2. A Quick and Easy Overview of Managing with Project
  • a). Create a new project and prepare it for data entry.
  • b). Enter project tasks.
  • c). Sequence the tasks.
  • d). Define resources.
  • e). Estimate Task duration and assign resources.
  • f). Baseline the project.
  • g). Track project progress.
  • h). Lab: Creating a Basic Project with a template
  • i). Lab: Creating a Basic Project
  • 3. Setting Up a Project
  • a). Use multiple methods to create a new project from an Excel file and a SharePoint Tasks list.
  • b). Establish one or more calendars to constrain resource availability.
  • c). Configure Project to calculate the schedule from the Start Date forward, or from the Finish Date backward.
  • d). Lab: Setting Up a Project
  • 4. Manually Schedule vs. Auto Schedule
  • a). Students practice switching tasks between Manually Schedule and Auto Schedule modes. By switching modes, students learn the impact made on the project schedule and the individual tasks.
  • b). Lab: Explore Task Modes
  • 5. Creating a Work Breakdown Structure
  • a). Build and use summary and subordinate tasks.
  • b). Understand and use milestones.
  • c). Develop WBS Outlines.
  • d). Assign completion criteria.
  • e). Evaluate the WBS.
  • f). Understand and use WBS templates.
  • g). Lab: Manipulate a WBS
  • h). Lab: Supporting the Project Plan
  • 6. I Identifying Task Relationships
  • a). Understand the different types of task relationships.
  • b). Understand and use various methods to create relationships.
  • c). Determine and display task sequence.
  • d). Understand and use lag, lead, and delay.
  • e). Understand the new feature of Task Paths.
  • f). Lab: Display the sequence
  • i). Identify the different ways to create dependent relationships
  • ii). Format a Network diagram.
  • iii). Modifying dependency lines.
  • iv). Modifying items to be shown on the critical path.
  • 7. Defining Resources within Project
  • a). Define resource types.
  • b). Define individual resources that will be used on the project.
  • c). Record the cost (s) of using each type of resource.
  • d). Record the limit of availability for each type of resource by establishing a resource calendar and defining the maximum units of that resource.
  • e). Lab: Resource Calendar and Availability
  • 8. Making Work Package Estimates
  • a). Enter estimates for duration and costs for each task.
  • b). Distinguish between task types and describe when each is appropriate.
  • c). Describe the relationship between work, units, and duration.
  • d). Describe the way Effort Driven scheduling is affected by work, units, and duration.
  • e). Assign tasks to resources using the Team Planner view.
  • f). Lab: Work, Duration and Labor
  • 9. Creating an Initial Schedule
  • a). Calculate float and identify a project’s critical path.
  • b). Understand and identify task constraints.
  • c). Create milestones.
  • d). Use the Task Inspector to troubleshoot the initial schedule.
  • e). Lab: Calculating an Initial schedule
  • 10. Create a Resource Leveled Schedule
  • a). Adjust a project schedule to account for limited people and other resources.
  • b). View the overall cost and schedule of a project.
  • c). Identify resources that have been overallocated for a project schedule.
  • d). Use multiple ways to adjust tasks and assignments to remove over allocation for any resource.
  • e). Lab: Resource Leveling
  • 11. Managing the Project
  • a). Learn how to set a baseline.
  • b). Lean how to enter and track project performance data.
  • c). Learn how to apply different tracking methods.
  • d). Learn how to perform a variance analysis on a project.
  • e). Lab: The Baseline
  • f). Lab: Baselining & Tracking Performance
  • g). Lab: Variance
  • 12. Formatting Output and Printing Reports
  • a). Print
  • b). Views
  • c). Formats
  • d). Sorting
  • e). Filtering
  • f). Grouping
  • g). Custom Fields
  • h). Reporting
  • i). Other File Formats
  • j). Lab: Use the Grouping Feature
  • k). Lab: Create Reports in Project
  • 13. Managing Multiple Projects
  • a). Learn how to use common resources among multiple projects.
  • b). Learn how to link tasks between multiple projects.
  • c). Learn how to create a consolidated view of multiple projects.
  • d). Lab: Identifying Overallocated Resources from a Resource Pool and Consolidated File
  • 14. Advanced Topics
  • a). Learn how to customize the Ribbon and the Quick Access Toolbar.
  • b). Learn how to customize WBS numbering.
  • c). Learn the concepts of Formulas and Graphical indicators.
  • d). Learn the purpose of the Global template and Organizer.
  • e). Learn how to use Task Deadlines.
  • f). Learn how to record a Macro.
  • g). Lab: Recording a Macro in Project
  • 15. Summary
  • a). Learn how to access the Office App Store.
  • b). Lab: None
3 Days | $ 1725
4
  243 Ratings

1246 Learners