18756 Stone Oak Park Way, Suite200, San Antonio TX 78258 USA
100 Queen St W, Brampton, ON L6X 1A4, Canada
United States
share button
Free Webinar: Database Recovery Models And Its Significance : July 29, 2020. 

10962: Advanced Automated Administration with Windows PowerShell Training


What 10962: Advanced Automated Administration with Windows PowerShell training is all about?

The three-day course delivered by Microtek Learning experts will equip learners with skills to automate administrative operations via PowerShell. The students will find themselves learning the core scriptwriting skills, for example, creating advanced functions, controller scripts and managing script errors. They will understand how to make good use of Workflow in PowerShell, Rest API, JSON and XML formatted files. By the time the course ends, students will know to use administrative tools including DSC and JEA to secure and configure servers.

3 SATVs applicable


  • START DATE
  • CLASS TIMINGS
  • DELIVERY MODE
  • PRICE
  • ACTION
  • 08/24/2020
  • 9:00 am - 5:00 pm EST
  • $ 1725
  • 10/26/2020
  • 9:00 am - 5:00 pm EST
  • $ 1725
  • 12/21/2020
  • 9:00 am - 5:00 pm EST
  • $ 1725
What are the course objectives for 10962: Advanced Automated Administration with Windows PowerShell training?
  • Creating advanced functions.
  • Using REST API and .NET Framework in PowerShell.
  • Writing controller scripts.
  • Handling script errors.
  • Using JSON, and XML formatted data.
  • Enhancing server management with DSC and JEA.
  • Analyzing and debugging scripts
  • Understanding PowerShell workflow.
Who should attend 10962: Advanced Automated Administration with Windows PowerShell training?

This course is created keeping the IT professionals in mind who have real-world experience with Windows Server and Client Administration. Students with basic knowledge can take this course for further improvements in their skills.

What is the course outline for 10962: Advanced Automated Administration with Windows PowerShell training?
  • 1. Creating advanced functions
  • a). Converting a command into an advanced function
  • b). Creating a script module
  • c). Defining parameter attributes and input validation
  • d). Writing functions that accept pipeline input
  • e). Producing complex pipeline output
  • f). Documenting functions by using comment-based help
  • g). Supporting –WhatIf and -Confirm
  • h). Lab : Converting a command into an advanced function
  • i). Lab : Creating a script module
  • j). Lab : Defining parameter attributes and input validation
  • k). Lab : Writing functions that accept pipeline input
  • l). Lab : Producing complex pipeline output
  • m). Lab : Documenting functions by using comment-based help
  • n). Lab : Supporting –WhatIf and -Confirm
  • 2. Using Microsoft .NET Framework and REST API in Windows PowerShell
  • a). Using Microsoft .NET Framework in Windows PowerShell
  • b). Using REST API in Windows PowerShell
  • c). Lab : Using Microsoft .NET Framework in Windows PowerShell
  • d). Lab : Using REST API in Windows PowerShell
  • 3. Writing controller scripts
  • a). Introducing controller scripts
  • b). Writing controller scripts that display a user interface
  • c). Writing controller scripts that produce reports
  • d). Lab : Writing controller scripts
  • e). Lab : Writing controller scripts that produce HTML reports
  • 4. Handling script errors
  • a). Understanding error handling
  • b). Handling errors and timeouts in a script
  • c). Lab : Handling errors in a script
  • 5. Using XML, JSON, and custom-formatted data
  • a). Reading, manipulating, and writing XML-formatted data
  • b). Reading, manipulating, and writing JSON-formatted data
  • c). Reading and manipulating custom-formatted data
  • d). Lab : Reading, manipulating, and writing XML-formatted data
  • 6. Enhancing server management with Desired State Configuration and Just Enough Administration
  • a). Understanding Desired State Configuration
  • b). Creating and deploying a DSC configuration
  • c). Implementing Just Enough Administration
  • d). Lab : Creating and deploying a DSC configuration
  • e). Lab : Configuring and using JEA
  • 7. Analyzing and debugging scripts
  • a). Debugging in Windows PowerShell
  • b). Analyzing and debugging an existing script
  • c). Lab : Analyzing and debugging an existing script
  • 8. Understanding Windows PowerShell Workflow
  • a). Understanding Windows PowerShell Workflow
  • b). Lab : Creating and running a Windows PowerShell Workflow
3 Days | $ 1725
Enroll Now