18756 Stone Oak Park Way, Suite200, San Antonio TX 78258 USA
100 Queen St W, Brampton, ON L6X 1A4, Canada
country flagUnited States
share button

10987: Performance Tuning And Optimizing SQL Databases Training


What 10987: Performance Tuning And Optimizing SQL Databases training is all about?

10987: Performance Tuning and Optimizing SQL Databases Training is aimed at professionals who maintain and manage SQL Server databases to teach them important skills and knowledge required to optimize, and performance tune their databases. This technical course helps professionals demonstrate the high-level SQL Server architectural overview and its different components, and it also educates them on the SQL Server execution model, queues, and waiting times. Throughout the course, trainees will learn about Optimizer architectural concepts and how to recognize and rectify query plan problems. It also educates about data collection strategies and techniques to assess collected data and also helps in understanding techniques to recognize and diagnose bottlenecks that will enhance overall performance. This training program is suitable for professionals who maintain and manage SQL Server databases and individuals who develop apps that transfer content from SQL Server databases.

Schedule
  • Delivery Format:
Date: Oct 26, 2020 | 9:00 am - 5:00 pm EST
Location: Online
$2300 USD
  • Delivery Format:
Date: Dec 07, 2020 | 9:00 am - 5:00 pm EST
Location: Online
$2300 USD
What are the course objectives for 10987: Performance Tuning And Optimizing SQL Databases training?
  • Describing SQL Server’s high-level architectural synopsis.
  • Describing the execution model, queues and waits of the SQL Server.
  • Describe Storage Area Networks, core I/O concepts and performance testing.
  • Describe data file related best practices and architectural concepts for TempDB and user databases.
  • Describing Concurrency, Isolation levels and locking, and Transactions related architectural concepts and Best Practices.
  • Describing Optimizer architectural concepts and how to troubleshoot query plan issues.
  • Describing Plan Cache related architectural concepts, best practices and troubleshooting scenarios.
  • Describing architectural concepts, usage scenarios and troubleshooting strategy for Extended Events.
  • Explaining techniques for collected data analysis and data collection strategy.
  • Improving performance by understanding the techniques to spot and diagnose possible bottlenecks.
Who should attend 10987: Performance Tuning And Optimizing SQL Databases training?

People administering and maintaining SQL server to ensure the best performance are the primary audience for this training program. Individuals writing query against data wanting to make sure of best performance execution of workloads can also take the course. People directly involved in developing applications to deliver content via SQL server are eligible for this course as well.

What are the prerequisites for 10987: Performance Tuning And Optimizing SQL Databases training?
  • Basic knowledge of Microsoft Windows operating system and its core functionality
  • Working experience of database administration & maintenance
  • Working experience of Transact-SQL
What is the course outline for 10987: Performance Tuning And Optimizing SQL Databases training?
  • 1. SQL Server Architecture, Scheduling, and Waits
  • a). SQL Server Components and SQL OS
  • b). Windows Scheduling vs SQL Scheduling
  • c). Waits and Queues
  • d). Lab : SQL Server Architecture, Scheduling, and Waits
  • 2. SQL Server I/O
  • a). Core Concepts
  • b). Storage Solutions
  • c). I/O Setup and Testing
  • d). Lab : Testing Storage Performance
  • 3. Database Structures
  • a). Database Structure Internals
  • b). Data File Internals
  • c). TempDB Internals
  • d). Lab : Database Structures
  • 4. SQL Server Memory
  • a). Windows Memory
  • b). SQL Server Memory
  • c). In-Memory OLTP
  • d). Lab : SQL Server Memory
  • 5. SQL Server Concurrency
  • a). Concurrency and Transactions
  • b). Locking Internals
  • c). Lab : SQL Server Concurrency
  • 6. Statistics and Index Internals
  • a). Statistics Internals and Cardinality Estimation
  • b). Index Internals
  • c). Columnstore Indexes
  • d). Lab : Statistics and index Internals
  • 7. Query Execution and Query Plan Analysis
  • a). Query execution and optimizer internals
  • b). Query execution plans
  • c). Analyzing query execution plans
  • d). Adaptive query processing
  • e). Lab : Query execution and query plan analysis
  • 8. Plan Caching and Recompilation
  • a). Plan cache internals
  • b). Troubleshooting plan cache issues
  • c). Automatic tuning
  • d). Query store
  • e). Lab : Plan caching and recompilation
  • 9. Extended Events
  • a). Extended events core concepts
  • b). Working with extended events
  • c). Lab : Extended events
  • 10. Monitoring, Tracing, and Baselining
  • a). Monitoring and tracing
  • b). Baselining and benchmarking
  • c). Lab : Monitoring, Tracing and Baselining
4 Days | $ 2300
4.6
  246 Ratings

1359 Learners