18756 Stone Oak Park Way, Suite200, San Antonio TX 78258 USA
100 Queen St W, Brampton, ON L6X 1A4, Canada
United States
share button
Free Webinar: Database Recovery Models And Its Significance : July 29, 2020. 

OD20461: Querying Microsoft SQL Server 2014 MOD Training


What OD20461: Querying Microsoft SQL Server 2014 MOD training is all about?

The program equips the learners with skills to write T-SQL queries for SQL server 2014. The course is the base of all disciplines related to SQL server including Database Admins, Development and BI. The main objective of the course is ready the learners for the certification exam of T-SQL.

2 SATVs applicable


Schedule

Contact us to customize this class with your preferred dates, times and location. You can call us on 1-800-961-0337 or Chat with our representative.

What are the course objectives for OD20461: Querying Microsoft SQL Server 2014 MOD training?
  • Describe the basic architecture and concepts of Microsoft SQL Server 2014.
  • Understand the similarities and differences between Transact-SQL and other computer languages.
  • Write SELECT queries
  • Query multiple tables
  • Sort and filter data
  • Describe the use of data types in SQL Server
  • Modify data using Transact-SQL
  • Use built-in functions
  • Group and aggregate data
  • Use subqueries
  • Use table expressions
  • Use set operators
  • Use window ranking, offset, and aggregate functions
  • Implement pivoting and grouping sets
  • Execute stored procedures
  • Program with T-SQL
  • Implement error handling
  • Implement transactions
Who should attend OD20461: Querying Microsoft SQL Server 2014 MOD training?

The course is developed for people already in the role of Database Admins, Developers and BI. SQL Power users can likely attend this course as they want to learn something more and their focus is not to prepare for the exam rather take knowledge. Power users may include SQL report writers, client app developers and business analysts.

What is the course outline for OD20461: Querying Microsoft SQL Server 2014 MOD training?
  • 1. Introduction to Microsoft SQL Server 2014
  • a). The Basic Architecture of SQL Server
  • b). SQL Server Editions and Versions
  • c). Getting Started with SQL Server Management Studio
  • d). Lab : Working with SQL Server 2014 Tools
  • 2. Introduction to T-SQL Querying
  • a). Introducing T-SQL
  • b). Understanding Sets
  • c). Understanding Predicate Logic
  • d). Understanding the Logical Order of Operations in SELECT statements
  • e). Lab : Introduction to Transact-SQL Querying
  • 3. Writing SELECT Queries
  • a). Writing Simple SELECT Statements
  • b). Eliminate Duplicates with DISTINCT
  • c). Using Column and Table Aliases
  • d). Write Simple CASE Expressions
  • e). Lab : Writing Basic SELECT Statements
  • 4. Querying Multiple Tables
  • a). Understanding Joins
  • b). Querying with Inner Joins
  • c). Querying with Outer Joins
  • d). Querying with Cross Joins and Self Joins
  • e). Lab : Querying Multiple Tables
  • 5. Sorting and Filtering Data
  • a). Sorting Data
  • b). Filtering Data with Predicates
  • c). Filtering with the TOP and OFFSET-FETCH
  • d). Working with Unknown Values
  • e). Lab : Sorting and Filtering Data
  • 6. Working with SQL Server 2014 Data Types
  • a). Introducing SQL Server 2014 Data Types
  • b). Working with Character Data
  • c). Working with Date and Time Data
  • d). Lab : Working with SQL Server 2014 Data Types
  • 7. Using DML to Modify Data
  • a). Inserting Data
  • b). Modifying and Deleting Data
  • c). Lab : Using DML to Modify Data
  • 8. Using Built-In Functions
  • a). Writing Queries with Built-In Functions
  • b). Using Conversion Functions
  • c). Using Logical Functions
  • d). Using Functions to Work with NULL
  • e). Lab : Using Built-In Functions
  • 9. Grouping and Aggregating Data
  • a). Using Aggregate Functions
  • b). Using the GROUP BY Clause
  • c). Filtering Groups with HAVING
  • d). Lab : Grouping and Aggregating Data
  • 10. Using Subqueries
  • a). Writing Self-Contained Subqueries
  • b). Writing Correlated Subqueries
  • c). Using the EXISTS Predicate with Subqueries
  • d). Lab : Using Subqueries
  • 11. Using Table Expressions
  • a). Using Views
  • b). Using Inline Table-Valued Functions
  • c). Using Derived Tables
  • d). Using Common Table Expressions
  • e). Lab : Using Table Expressions
  • 12. Using Set Operators
  • a). Writing Queries with the UNION Operator
  • b). Using EXCEPT and INTERSECT
  • c). Using APPLY
  • d). Lab : Using Set Operators
  • 13. Using Window Ranking, Offset, and Aggregate Functions
  • a). Creating Windows with OVER
  • b). Exploring Window Functions
  • c). Lab : Using Window Ranking, Offset and Aggregate Functions
  • 14. Pivoting and Grouping Sets
  • a). Writing Queries with PIVOT and UNPIVOT
  • b). Working with Grouping Sets
  • c). Lab : Pivoting and Grouping Sets
  • 15. Querying data with Stored Procedures
  • a). Writing Queries with PIVOT and UNPIVOT
  • b). Passing Parameters to Stored Procedures
  • c). Creating Simple Stored Procedures
  • d). Working with Dynamic SQL
  • e). Lab : Executing Stored Procedures
  • 16. Programming with T-SQL
  • a). T-SQL Programming Elements
  • b). Controlling Program Flow
  • c). Lab : Programming with T-SQL
  • 17. Implementing Error Handling
  • a). Using TRY / CATCH Blocks
  • b). Working with Error Information
  • c). Lab : Implementing Error Handling
  • 18. Implementing Transactions
  • a). Transactions and the Database Engine
  • b). Controlling Transactions
  • c). Lab : Implementing Transactions
  • 19. Appendix 1: Improving Query Performance
  • a). Factors in Query Performance
  • b). Displaying Query Performance Data
  • c). Lab : Improving Query Performance
  • 20. Appendix 2: Querying SQL Server Metadata
  • a). Querying System Catalog Views and Functions
  • b). Executing System Stored Procedures
  • c). Querying Dynamic Management Objects
  • d). Lab : Querying SQL Server Metadata
 | $ 675
Buy e-Learning @ $ 675
with 90 days access