18756 Stone Oak Park Way, Suite200, San Antonio TX 78258 USA
100 Queen St W, Brampton, ON L6X 1A4, Canada
United States
share button
Free Webinar: Database Recovery Models And Its Significance : July 29, 2020. 

10964: Cloud & Datacenter Monitoring with System Center Operations Manager Training


What 10964: Cloud & Datacenter Monitoring with System Center Operations Manager training is all about?

The course equips students with necessary skills for deploying and configuring Operations Manager of System Center 2012 R2. Through practical approach students learn to design and implement a management group using Operations Manager, migrating, and upgrading from a current Operations Manager to the latest version. Understanding the major component of Management Packs that includes Object Discoveries, Monitors, Rules, Targeting, and Run as Profiles and Run as Accounts.

5 SATVs applicable


Schedule

Contact us to customize this class with your preferred dates, times and location. You can call us on 1-800-961-0337 or Chat with our representative.

What are the course objectives for 10964: Cloud & Datacenter Monitoring with System Center Operations Manager training?
  • Planning deployment of System Center (2012) R2 including Operations Manager.
  • Defining software and hardware requirements.
  • Explaining security considerations.
  • Utilizing Always on in Microsoft SQL Server to design a high availability System Center and SQL Server platform.
  • Planning migration and upgrade strategy for Operations Manager in System Center (2012) R2.
  • Customizing Operations Manager Console with User Roles.
  • Performing Agent deployment using various methods with Operations Manager.
  • Implementing concepts and elements of key Management Pack including Templates of Management Packs.
  • Configuring Notifications, Service Level Tracking, and Reporting in Operations Manager.
  • Auditing Collection Services.
  • Monitoring Client using Agentless Exception.
  • Setting up Operations Manager Web Part.
  • Configuring Network Device and App Performance Monitoring in System Center (2012) R2 Operations Manager.
  • Configuring widgets and dashboard in Operations Manager.
  • Describing the process to use Global Service Monitor and Advisor, the latest cloud-based features of System Center.
  • Configuring integration between Operations Manager and other System Center (2012) R2 components.
  • Troubleshooting Management Group in Operations Manager.
  • Performing disaster recovery Operations Manager
Who should attend 10964: Cloud & Datacenter Monitoring with System Center Operations Manager training?

The most suitable audience for the course is the data center or cloud admins new to the Operations Manager of System Center (2012) R2. These people are responsible to deploy, configure and operate the Operations Manager in either cloud or data center. The other audience for the program is users already working with Operations Manager but are looking to update the skills to get around with the latest features of the new System Center (2012) SP1 and R2.

What is the course outline for 10964: Cloud & Datacenter Monitoring with System Center Operations Manager training?
  • 1. Overview and Architecture
  • a). Overview of Operations Manager
  • b). Overview of Key Features in Operations Manager
  • c). Overview of Core Components and Topology
  • d). Addressing Cloud and Datacenter Issues by Using Operations Manager
  • e). Planning and Sizing System Center 2012 R2 Operations Manager
  • f). Lab : Using the System Center 2012 Operations Manager Sizing Helper Tool
  • 2. Deploying a new System Center 2012 R2 Operations Manager Management Group
  • a). Overview of Security Considerations
  • b). Designing the Management Group
  • c). Installing System Center 2012 R2 Operations Manager
  • d). Configuring Operations Manager Default Settings
  • e). Deploying the Operations Manager Agent
  • f). Configuring Agentless Exception Monitoring (AEM)
  • g). Configuring Audit Collection Services
  • h). Lab : Installing System Center 2012 R2 Operations Manager and Deploying Agents
  • 3. Upgrading Operations Manager
  • a). Overview of Migration and Upgrade Planning
  • b). Upgrading to System Center 2012 R2 Operations Manager
  • c). Migrating to System Center 2012 R2 Operations Manager
  • d). Lab : Upgrading to System Center 2012 R2 Operations Manager
  • 4. Configuring Fabric and Application Monitoring
  • a). Introduction to Management Packs
  • b). Configuring Network Device Monitoring
  • c). Configuring Fabric Monitoring
  • d). Configuring Application Monitoring
  • e). Lab : Configuring Application and Fabric Monitoring
  • 5. Application Performance Monitoring
  • a). Application Performance Monitoring
  • b). Using IntelliTrace
  • c). Team Foundation Server Integration
  • d). Lab : Monitoring .NET Framework Applications
  • 6. End to End Service Monitoring
  • a). Management Pack Templates
  • b). Distributed Application Models
  • c). Global Service Monitor
  • d). Real-time Visio Dashboards
  • e). Lab : Configuring End to End Service Monitoring
  • 7. Scorecards, Dashboards and Reporting
  • a). Configuring and Managing Reporting in Operations Manager
  • b). Configuring Service Level Tracking
  • c). Configuring the Operations Manager SharePoint WebPart
  • d). Configuring Dashboards and Widgets
  • e). Creating Custom Dashboards
  • f). Lab : Configuring Reporting, Dashboards and Service Level Tracking
  • 8. Configuring and Customizing the Console
  • a). Security, Scoping and User Roles
  • b). Creating Custom Views and Alert Resolution States
  • c). Configuring Notification Subscriptions
  • d). Creating Diagnostic and Recovery Tasks
  • e). Lab : Customizing the Operations Console
  • 9. Management Pack Authoring
  • a). Management Packs Authoring Concepts
  • b). Authoring Management Packs by using the Operations Console
  • c). Authoring Management Packs by using the Visual Studio Authoring Extensions
  • d). Lab : Authoring Management Packs
  • 10. Integrating Operations Manager with Other System Center Components
  • a). Service Manager Integration
  • b). Data Protection Manager Integration
  • c). Orchestrator Integration
  • d). Lab : Configuring System Center Integration
  • 11. Troubleshooting, Tuning and Disaster Recovery
  • a). Troubleshooting Operations Manager Core Components
  • b). Tuning Management Packs
  • c). Configuring SQL AlwaysOn for Operations Manager
  • d). Configuring Data Retention in Operations Manager
  • e). Disaster Recovery in Operations Manager
  • f). Lab : Troubleshooting Operations Manager
Price: 2875
5 Days | $ 2012
Enroll Now