18756 Stone Oak Park Way, Suite200, San Antonio TX 78258 USA
100 Queen St W, Brampton, ON L6X 1A4, Canada
country flagUnited States
share button

Data ONTAP SAN Implementation (SANIMP) Training


What Data ONTAP SAN Implementation (SANIMP) training is all about?

Leveraging this Data ONTAP SAN Implementation (SANIMP) Training workshop course will allow you to learn the ways to connect Linux® and Windows® hosts to NetApp® SANs via iSCSI and FC protocols. The training course at Microtek Learning counts ONTAP 9.1 newest traits addendum. Certification as a NetApp Data Management Administrator Completion of 2 courses: ONTAP 7-Mode Administration (D7ADM) or SAN Fundamentals on Data ONTAP WBT Either Data ONTAP 9 Cluster Administration (ONTAP9ADM) or NetApp CDOTDP9. Additionally, you will understand how to install and utilize SnapDrive for Linux software and SnapDrive® for Windows to create LUNs & Snapshot™ LUNs, to restore LUNs from Snapshot copies, and to eliminate LUNs. Learners who execute SAN solutions that use NetApp storage systems must attend the workshop course.

NOTE: If anyone is registering for this course with a Reliable Learning Partner, you must review their rate as well as the cancellation policy.

Schedule
  • Delivery Format:
Date: Nov 04, 2020 | 9:00 am - 5:00 pm EST
Location: Online
$2700 USD
  • Delivery Format:
Date: Dec 14, 2020 | 9:00 am - 5:00 pm CST
Location: Online
$2700 USD
What are the course objectives for Data ONTAP SAN Implementation (SANIMP) training?
  • Describing and elaborating about SANs that utilized iSCSI, FC and FCoE protocols.
  • Configuring Data ONTAP systems, Red Hat 6.5 and Windows Server 2012 R2 for iSCSI connectivity.
  • Utilizing iSCSI protocols and FC so as to create and authorize LUNS from Red Hat 65 and Windows Server 2012 systems.
  • Access and create a LUN from Red Hat 6.5 and Windows Server 2012.
  • Recover, move, copy, size, back up, clone and recovery LUNs on Red Hat 6.5 systems and Windows Server 2012 R2.
  • Troubleshooting technical hindrances for SAN connections along with performance errors.
  • Learning about new features of ONTAP 9.1.
Who should attend Data ONTAP SAN Implementation (SANIMP) training?

This training is intended for professionals who are into implementing SAN solutions which utilized NetApp storage systems.

What are the prerequisites for Data ONTAP SAN Implementation (SANIMP) training?

Learners are requested to complete following prerequisites before enrolling:

  • Certified NetApp Data Management Administrator.
  • Finish up any two courses: NA-D7ADM or ONTAP 9 Cluster Administration (ONTAP9ADM), NetApp CDOTDP9 or ONTAP SAN Fundamentals WBT (OSFWBT).
What is the course outline for Data ONTAP SAN Implementation (SANIMP) training?
  • 1. SAN Concepts
  • a). NetApp SAN
  • b). SAN Protocols
  • c). SAN Terminology
  • d). Implementing SAN
  • e). Designing and Planning a SAN Solution
  • 2. IP SAN Architecture
  • a). IP SAN Architecture
  • b). iSCSI Protocol
  • c). Implementing IP SAN on Data ONTAP
  • d). Scaling IP SAN In clustered Data ONTAP
  • 3. Windows IP Connectivity
  • a). Windows iSCSI Configuration
  • b). Windows iSCSI Implementation
  • 4. Windows LUN
  • a). LUN Access Overview
  • b). Windows Setup
  • c). Volume Management
  • d). SnapDrive for Windows
  • 5. Linux IP Connectivity
  • a). Linux iSCSI Configuration
  • 6. Linux LUN
  • a). LUN Access Review
  • b). Linux Setup
  • c). Volume Management
  • 7. FC SAN Architecture
  • a). FC SAN Architecture
  • b). FC SAN Connections
  • c). FC Protocol
  • 8. FC SAN Fabrics
  • a). Fabric Design
  • b). FC Initialization
  • c). Switch Concepts
  • d). FC Zoning
  • e). Scaling FC SAN in clustered Data ONTAP
  • 9. Windows FC Connectivity
  • a). Windows FC Connectivity
  • b). Data ONTAP 7-Mode CF Modes
  • c). Windows Configuration
  • d). Discovery and Provisioning
  • 10. Unified Connect
  • a). Unified Connect
  • b). FCoE-Enabling Technologies
  • c). End-to-End FCoE Configuration
  • d). FC-to-FCoE Connectivity
  • 11. Linux FC
  • a). Linux FC Configuration
  • b). SnapDrive for Unix
  • 12. LUN Provisioning
  • a). LUN Provisioning
  • b). LUN Overwrite Reservations
  • c). SAN Provisioning Options
  • d). HOST-Side Space Management
  • e). Keeping LUNs Online
  • 13. Host Considerations
  • a). Common Disk Structures
  • b). Multipathing
  • c). Clustered Data ONTAP Path Changes
  • d). Selective LUN Mapping in Clustered Data ONTAP 8.3
  • e). Queue Depth
  • 14. SAN Management
  • a). Port and Logical Interface Management
  • b). LUN Management
  • c). LUN Mobility
  • d). Copy Offload
  • e). LUN Cloning
  • f). Protecting a LUN
  • g). Removing a LUN
  • 15. SAN Troubleshooting
  • a). SAN Troubleshooting
  • b). Data ONTAP Troubleshooting
  • c). NetApp Data Center Tools
  • 16. Labs
  • a). Verify the cluster from the CLI
  • b). Verify the cluster from OnCommand System Manager
  • c). Use the NetApp OnCommand System Manager to create a data aggregate
  • d). Use the NetApp OnCommand System Manager to create a subnet for an SVM
  • e). Use the NetApp OnCommand System Manager to create an SVM for iSCSI
  • f). Set up Multipath I/O on Microsoft Windows Server 2012 R2
  • g). Install the host utilities kit on Microsoft Windows Server 2012 R2
  • h). Configure iSCSI sessions on Microsoft Windows Server 2012 R2
  • i). Confirm iSCSI sessions on the data ONTAP operating system
  • j). Create a local administrative account for NetApp software
  • k). Install NetApp SnapDrive for Windows on Microsoft Windows Server 2012
  • l). Create a Window iSCSI disk with SnapDrive for Windows
  • m). Verify the Linux configuration
  • n). Install the NetApp Linux host utilities on your Linux system
  • o). Configure the iSCSI software initiator for Linux
  • p). Confirm the iSCSI connections
  • q). Enable the Linux native multipathing
  • r). Create iSCSI-attached LUNs for Linux
  • s). Discover iSCSI-attached LUNs for Linux
  • t). Prepare an individual LUN and mount it on Linux
  • u). Configure an LVM2 logical volume
  • v). Review key FC concepts
  • w). Investigate the initial switch configuration
  • x). Configure FC HBAs on a storage system
  • y). Configure an SVM for FC connectivity
  • z). Install QLogic FC tool on Windows 2012 R2 system
3 Days | $ 2700
4.2
  267 Ratings

1456 Learners

Get In Touch

Are you being sponsored by your employer to take this class?
* I authorize Microtek Learning to contact me via Phone/Email