18756 Stone Oak Park Way, Suite200, San Antonio TX 78258 USA
100 Queen St W, Brampton, ON L6X 1A4, Canada
country flagUnited States
share button

Managing NAS and Performance on Clustered Data ONTAP (NASPAD) Training


What Managing NAS and Performance on Clustered Data ONTAP (NASPAD) training is all about?

Managing NAS and Performance on Clustered Data ONTAP (NASPAD) Training course at Microtek Learning is a blend of SMB (CIFS), ONTAP NFS Administration (NFSAD), and performance analysis courses into a solitary, in-depth one-week course. Through the course, you will be trained with the skills and the knowledge that you require to administer NFS versions 3, 4, and 4.1 and SMB version 1.x to 3.x in a clustered Data ONTAP® OS. You will also know about the significant facts and skills that you require to gather and analyze system performance data from NetApp storage systems that run ONTAP 9. Those who manage NetApp storage systems & require a great perceptive of performance and protocols in a clustered Data ONTAP environ can focus this training course.

NOTE: This course combines the 3-day ONTAP Performance Analysis (PERFCDOT), the 1-day ONTAP SMB Administration (CIFSAD), and the 1-day ONTAP NFS Administration (NFSAD), courses.

Schedule
  • Delivery Format:
Date: Dec 07, 2020 | 9:00 am - 5:00 pm CST
Location: Online
$4500 USD
What are the course objectives for Managing NAS and Performance on Clustered Data ONTAP (NASPAD) training?
  • Learning and elaborating about NFS protocol versions.
  • Configuring clustered ONTAP 0 for NFSv4, NFSv4.1 and NFSv3 along with pNFS.
  • Demonstrating about Microsoft Windows PowerShell CLI.
  • Configuring SMB characteristics by utilizing ONTAP 9 software.
  • Creating and managing SMB sessions and shares.
  • Securing SMB sessions.
  • Configuring ONTAP for multi-protocols data access.
  • Discussing about SMB developed topics likewise BranchCache, group policy, automatic home shares, widelinks and opportunistic locks (oplocks).
  • Discussing about SMB advanced phase’s likewise symbolic links and auditing.
  • Identifying the tools and commands to utilize to monitor and collect storage system performance.
  • Interpreting performance data and identifying technical glitches to the storage system performance.
  • Utilizing system commanding and characteristics to develop system performance along with proficiency.
Who should attend Managing NAS and Performance on Clustered Data ONTAP (NASPAD) training?

This training is intended for professionals who know how to administer NetApp storage systems. However, professionals must have in-depth knowledge of protocols and performance in clustered facts for ONTAP environment.

What are the prerequisites for Managing NAS and Performance on Clustered Data ONTAP (NASPAD) training?

Learners should complete following prerequisite before enrolling in this training course:-

  • ONTAP Cluster Administration and Data Protection Bundle ONTAP 9.6. (CDOTDP9)
  • Knowledge of Microsoft Windows Server 2012.
  • Knowledge of Microsoft Active Directories.
  • Experience to manage Windows or Linux or professionals working as System Administrators.
What is the course outline for Managing NAS and Performance on Clustered Data ONTAP (NASPAD) training?
  • 1. NFS Overview
  • a). Data fabric layers
  • b). NFS
  • c). NFS protocol versions
  • d). ONTAP 9 NFS enhancements
  • e). ONTAP 9 configuration
  • f). SVM with Infinite Volume
  • 2. NFS Version 3
  • a). Capabilities
  • b). Features
  • c). Client support
  • d). NFSv3 implementation
  • e). NFSv3 export policy
  • f). Export policies and volumes
  • g). Access cache
  • h). Mounts
  • i). User authentication
  • j). Accounts
  • k). Auxiliary GIDs
  • l). ANON setting
  • m). UNIX permissions
  • 3. NFS Version 4
  • a). Features
  • b). NFSv4 connection
  • c). Mount process
  • d). Referrals
  • e). Delegation and usage
  • f). NFSv4 Implementation
  • g). Security
  • h). NFSv4 infrastructure
  • i). UID and GID
  • j). Snapshot directories
  • 4. NFS Version 4.1
  • a). Connection
  • b). Reliable callbacks
  • c). Sessions
  • d). Layouts
  • e). pNFS
  • f). pNFS vs. referrals
  • g). ONTAP 9 support
  • h). NFSv4.1 implementation
  • i). pNFS status
  • 5. Performance and Basic Troubleshooting
  • a). Performance management
  • b). Performance issues
  • c). Factors that affect NFS performance
  • d). RAID factors
  • e). NFS data collection
  • f). Performance and statistic collector (Perfstat)
  • g). Recommended statistics
  • h). The SIO utility
  • i). Multiprotocol
  • j). Security style interaction
  • k). UNIX user access
  • l). Storage system configuration
  • m). Linux client troubleshooting
  • n). NFS troubleshooting
  • o). Network troubleshooting
  • p). Check access command
  • 6. SMB Overview
  • a). Data fabric
  • b). Data fabric layers
  • c). CIFS and SMB protocols
  • d). NT LAN manager
  • e). Kerberos authentication
  • f). Active Directory
  • g). Workgroup environments
  • h). NetApp PowerShell toolkit
  • 7. SMB Setup
  • a). SMB implementation
  • b). Licensing CIFS
  • c). SVM for SMB access
  • d). FlexVol volumes
  • e). DNS entries for the SVM
  • f). SMB share access
  • 8. SMB Shares and Sessions
  • a). SMB share
  • b). Creating a share
  • c). Client access
  • d). SMB automatic referrals
  • e). SMB sessions
  • f). Session administration
  • g). SMB encryption
  • h). Offline folders
  • i). Offloaded data transfer
  • 9. Access Control
  • a). Share permission administration
  • b). Access-based enumeration
  • c). Dynamic access control
  • d). File blocking policies
  • e). Local users
  • f). Workgroup authentication
  • g). Multiprotocol access
  • 10. Advanced Topics
  • a). Microsoft opportunistic Lock (oplock) features
  • b). Automatic home share
  • c). Group policy object (GPO)
  • d). Symlinks
  • e). Widelinks
  • 11. BranchCache
  • a). Versions
  • b). BranchCache environment configurations
  • c). ONTAP 9 BranchCache
  • d). BranchCache installation on Windows Servers
  • e). BranchCache configuration on Windows clients
  • 12. Auditing
  • a). Auditing concepts
  • b). Terminology
  • c). ONTAP 9 auditing process
  • d). Implemtent auditing
  • e). Output file format
  • 13. How a NetApp Storage System Works
  • a). NetApp FAS system architecture
  • b). ONTAP architecture layers
  • c). Data access
  • d). NVRAM
  • 14. Performance Analysis Tools
  • a). Performance terminology
  • b). Performance guidelines and methodologies
  • c). Analysis tools and commands
  • d). Output commands
  • e). Tools for performance measurement
  • f). AutoSupport tools
  • g). Perfstat
  • h). OnCommand Insight
  • 15. OnCommand Performance Manager
  • a). Features
  • b). Dashboard
  • c). Performance troubleshooting
  • d). Events
  • e). User defined thresholds
  • 16. CPU and Memory Performance
  • a). CPU performance bottlenecks
  • b). Resolving bottlenecks
  • c). Memory performance bottlenecks
  • d). Resolving bottlenecks
  • 17. WAFL Performance
  • a). WAFL functions
  • b). Inodes
  • c). WAFL readahead
  • d). Resolving WAFL issues
  • e). Best practices
  • 18. Disk I/O Performance
  • a). Disk subsystem hardware and software
  • b). Subsystem bottlenecks
  • c). Analyzing bottlenecks with Statit
  • d). Resolving bottlenecks
  • e). RAID-DP technology
  • 19. Flash Cache and Flash Pool Performance
  • a). Virtual Storage tier
  • b). Flash pool
  • c). Flash cache
  • d). Automatic workload analyzer
  • e). Cache performance issues
  • 20. Cluster Interconnect Performance
  • a). Cluster interconnect uses
  • b). Switchless and switched configurations
  • c). Cluster interconnect bottlenecks
  • d). Bottleneck resolutions
  • 21. Storage QoS
  • a). Managing system performance with QoS
  • b). QoS policies
  • c). Reactive storage QoS
  • d). Proactive storage QoS
  • e). Monitoring commands
  • 22. NAS Performance
  • a). NAS functions
  • b). Bottlenecks
  • c). NAS protocol traffic
  • d). Monitoring NFS usage commands
  • e). Monitoring SMB usage commands
  • f). Bottleneck resolutions
  • 23. SAN Performance
  • a). SAN overview
  • b). Protocols
  • c). FCoE
  • d). iSCSI
  • e). SAN LIFs
  • f). SAN performance issues
  • g). SAN multipathing
  • h). SAN load balancing
  • i). I/O misalignment
  • j). Queue depth
  • 24. Using What You Learned
  • a). Performance overview
  • b). Performance tools
  • c). Windows monitoring and analysis
  • d). Linux monitoring and analysis
  • e). VMware monitoring and analysis
  • f). Slow application performance
  • g). Using performance manager
  • h). Best practices
  • 25. Labs
  • a). Adding a cluster
  • b). Configuring a storage virtual machine for NFSv3
  • c). Configuring a storage virtual machine for NFSv4
  • d). Configuring a storage virtual machine for NFSv4.1
  • e). Configure clustered ONTAP for NFS active directory authentication
  • f). Configuring Windows for NFS active directory authentication
  • g). Configuring Linux for NFS active directory authentication
  • h). Installing NetApp PowerShell Toolkit and configure for use
  • i). Creating a Storage Virtual Machine (SVM) and configure it for SMB access
  • j). Creating an SMB share, connect to the share from your Windows client, and manage SMB sessions
  • k). Creating a domain user, restrict share-level permissions
  • l). Creating a local user group and give share-level permissions
  • i). Creating a multiprotocol configuration and enable a root Linux user to be mapped to the Windows domain administrator
  • m). Configuring home directories and symbolic links on the SVM
  • n). Identifying cluster components
  • o). Analyzing performance statistics
  • p). OnCommand performance manager thresholds, events and alerts
  • q). Identifying and resolving storage controller performance issues
  • r). WAFL performance monitoring and analysis
  • s). Identifying and resolving disk I/O bottlenecks
  • t). Exploring cache performance
  • u). Cluster interconnect performance
  • v). Workload management with storage QoS
  • w). NAS performance
  • x). SAN protocol performance
5 Days | $ 4500
4.2
  283 Ratings

1459 Learners

Get In Touch

Are you being sponsored by your employer to take this class?
* I authorize Microtek Learning to contact me via Phone/Email