18756 Stone Oak Park Way, Suite200, San Antonio TX 78258 USA
100 Queen St W, Brampton, ON L6X 1A4, Canada
country flagUnited States
share button

VMware vSphere: Troubleshooting Workshop [V6.7] Training


What VMware vSphere: Troubleshooting Workshop [V6.7] training is all about?

VMware vSphere dedicated, and specified troubleshooting workshop covers the skills and knowledge to troubleshoot the VMware quickly and accurately. The lecture module is drafted to make you better understand the decoding of the troubleshooting interface. The module is designed to make you understand the VMware vSphere thoroughly concerning the enterprise requirements. Troubleshoot analysis tools are made familiar by teaching the inside operation of each of them in detail. Each tool is taught to operate and manage by providing live illustrations.

By taking the VMware vSphere Troubleshooting training, you get hands-on experience at VMware vSphere® Client™, VMware vRealize® Log insight™, and other tools to analyze and solve problems. After the successful completion of the course, you will be able to fix the issue in less time efficiently.

Schedule
  • Delivery Format:
Date: Aug 24, 2020 | 11:00 am - 7:00 pm EST
Location: Online
$4625 USD
  • Delivery Format:
Date: Sep 21, 2020 | 11:00 am - 7:00 pm EST
Location: Online
$4625 USD
  • Delivery Format:
Date: Oct 26, 2020 | 11:00 am - 7:00 pm EST
Location: Online
$4625 USD
What are the course objectives for VMware vSphere: Troubleshooting Workshop [V6.7] training?
  • Troubleshooting the defected machines covering installation difficultites, snapshot errors and other connection glitches.
  • Identifying the VMware ESXi™ host threats, analyzing failure scenarios to correct accordingly.
  • Troubleshooting problems for VMware vCenter Server®.
  • Troubleshooting errors relevant to VMware vSphere® Distributed Resource Scheduler™ and VMware vSphere® vMotion®.
  • Diagnosing the frequent VMware vSphere® High Availability technical problems and obtaining a proper solution for this.
  • Troubleshooting the vSphere cluster failure scenarios and analyzing the possible causes for the same.
  • Analyzing the storage failure scenarios and solving the problems.
  • Introducing troubleshooting procedure and other principles.
  • How to utilize the command-line interface and vSphere Client logs to resolve and diagnose errors in vSphere environment.
  • Utilize VMware vSphere® Command-Line interfacing to resolve and diagnose problems in vSphere environment.
Who should attend VMware vSphere: Troubleshooting Workshop [V6.7] training?

This VMware vSphere: Troubleshooting Workshop [V6.7] Training is designed for professionals holding a very good experience in network and system administrators.

What is the course outline for VMware vSphere: Troubleshooting Workshop [V6.7] training?
  • 1. Course Introduction
  • a). Introductions and course logistics
  • b). Course objectives
  • 2. Introduction to Troubleshooting
  • a). Identify the effects of a system problem
  • b). Define the scope of troubleshooting
  • c). Use a structured approach
  • d). Discuss the principles of troubleshooting
  • e). Follow a logical troubleshooting procedure
  • f). Examine examples of troubleshooting
  • 3. Troubleshooting Tools
  • a). Use command-line tools to identify and troubleshoot problems
  • b). Use vSphere CLI
  • c). Find and interpret important log files
  • d). Use vRealize Log Insight for log aggregation, efficient log search, and problem analysis
  • 4. Networking
  • a). Identify the symptoms of network-related problems
  • b). Analyze and resolve standard switch and distributed switch problems
  • c). Analyze virtual machine connectivity problems and fix them
  • d). Examine common management network connectivity problems and restore configurations
  • e). Identify and prevent potential problems
  • 5. Storage
  • a). Troubleshoot storage (iSCSI, NFS, VMware vSphere® VMFS, VMware vSAN™, and VMware vSphere® Virtual Volumes™) connectivity problems
  • b). Analyze storage-related logs
  • c). Analyze hardware malfunction and software misconfiguration scenarios
  • d). Identify multipathing-related problems, including permanent device loss (PDL) and all paths down (APD) Analyze possible causes, recover from faulty conditions, and restore storage visibility
  • 6. vSphere Clusters
  • a). Identify and recover from problems related to vSphere HA
  • b). Analyze and troubleshoot various types of vSphere vMotion problems related to virtual machine migrations Discuss and recover from vSphere DRS problems to achieve proper function and balanced resource use Examine vSphere cluster failure scenarios and possible solutions
  • 7. Virtual Machines
  • a). Analyze and resolve common virtual machine snapshot problems
  • b). Identify possible causes and resolve virtual machine power-on problems
  • c). Troubleshoot virtual machine connection state problems
  • d). Resolve problems seen during VMware Tools™ installations
  • e). Examine failure scenarios and provide solutions
  • 8. vCenter Server and ESXi
  • a). Describe the vCenter Server and VMware Platform Services Controller™ architecture in vSphere 6.x
  • b). Identify and resolve authentication problems
  • c). Troubleshoot VMware Certificate Authority and certificate problems
  • d). Analyze and fix problems with vCenter Server services
  • e). Analyze and fix vCenter Server database problems
  • f). Identify VMware vCenter Server® High Availability problems
  • g). Examine ESXi host and vCenter Server failure scenarios and resolve the problems