18756 Stone Oak Park Way, Suite200, San Antonio TX 78258 USA
100 Queen St W, Brampton, ON L6X 1A4, Canada
country flagUnited States
share button

VMware vSphere: What's New V5.5 to V6.7 Training


What VMware vSphere: What's New V5.5 to V6.7 training is all about?

VMware vSphere v5.5 - v6.7 training program is intended to shed light on VMware vCenter Server® 6.7 and VMware ESXi™ 6. The course explores every single feature of the mentioned platform, in-depth. The course module is drafted in a manner to make you learn and understand the platforms thoroughly. Primarily targeted to fulfill all the enterprise-level requirements, the course also provides essential tips and tricks to manage the platform with ease.

The training modules comprise the real-time working module, with the real case studies and scenarios, to help you learn better. Hands-on experience is also imparted, along with instant virtual assistance. You will learn to handle the platforms with practical implementation in real-time. Our Enterprise training program allows a team up-grading with a skill set that leads to the firm's overall development.

Schedule
  • Delivery Format:
Date: Dec 21, 2020 | 11:00 am - 7:00 pm EST
Location: Online
$2550 USD
What are the course objectives for VMware vSphere: What's New V5.5 to V6.7 training?
  • Describing and listing the importance of key modules and improvements in vSphere versions 6.0, 6.5 and 6.7.
  • How to utilize VMware vCenter®, VMware Host Client™ and VMware vSphere® Client™.
  • Migrating vCenter Server Appliance 6.7 from Windows vCenter Server system.
  • Determining the appropriate upgrade plan for a vCenter Server case an upgrade of vCenter Server to other version 6.7.
  • How to utilize the exact procedure to upgrade the ESXi host.
  • Creation of multiple content library for scripts transversely to vCenter Server instances, synchronizing templates of virtual machines and ISO images.
  • Deploying virtual machines along with content library.
  • Increasing ESXi security through enabling lockdown mode for ESXi host.
  • Upgrading virtual machines from the newest VMware Tools™ version and virtual hardware.
  • Configuring iSCSI-backed virtual volumes and NFS- to offer the widespread storage platform of the fundamental storage hardware system.
  • Creation storage policies and utilize them with virtual volume datastores and virtual machines.
  • Registration for the key administration server along with vCenter Server and creation for an encrypted virtual machine system.
  • Activation of VMware vCenter Server® Availability.
  • Creation and utilization of distributed switch covering VMware vSphere® Network I/O Control to assign bandwidth for the virtualized machine.
Who should attend VMware vSphere: What's New V5.5 to V6.7 training?

This course is recommended for system administrators, IT managers and System architects. However, the primary audience for this training is VMware partners covering professionals who are responsible for managing and implementing vSphere architectures.

What is the course outline for VMware vSphere: What's New V5.5 to V6.7 training?
  • 1. Course Introduction
  • a). Introductions and course logistics
  • b). Course objectives
  • 2. Management Enhancements
  • a). Differentiate the vSphere clients
  • b). Use vSphere Client to view the vSphere environment
  • c). Use VMware Host Client to view the vSphere environment
  • d). Describe the vSphere 6.0, 6.5, and 6.7 enhancements to vCenter Server Appliance
  • e). Describe how to back up and restore vCenter Server Appliance
  • f). Explain how to patch vCenter Server Appliance
  • g). Describe the new features of vSphere 6.7
  • h). Summarize the purpose of content libraries in a vSphere environment
  • i). Discuss the vSphere requirements for content libraries
  • j). Create a local content library
  • k). Subscribe to a published content library
  • l). Deploy virtual machines from a content library
  • m). Describe how vCenter Server High Availability works
  • n). Describe how VMware Platform Services Controller™ high availability works
  • o). Configure vCenter Server High Availability
  • 3. vCenter Architecture Upgrade and Migration
  • a). Describe the new architecture features of vCenter Server
  • b). Choose between a distributed configuration and an embedded configuration, based on your requirements Determine the appropriate upgrade path for a vCenter Server deployment
  • c). Upgrade a vCenter Server Appliance instance to vCenter Server 6.7
  • d). Determine the appropriate migration path for a vCenter Server deployment
  • e). Describe the new migration features of vCenter Server 6.7
  • f). Migrate Windows vCenter Server 5.5 to vCenter Server Appliance 6.7
  • 4. ESXI Upgrade and Enhancements
  • a). Determine the appropriate upgrade method for an ESXi host
  • b). Describe the procedure for upgrading an ESXi 5.5, 6.0, or 6.5 host to an ESXi 6.7 host
  • c). Discuss the enhancements to vSphere 6.5 scalability and performance
  • d). Discuss the additional features to support hotplug and SMART solid-state drives
  • e). Describe the new capabilities of host profiles introduced in vSphere 6.5
  • f). Describe the vSphere 6.7 Quick Boot feature
  • g). Describe the VMware vSphere® Update Manager™ EAM integration
  • 5. Virtual Machine Enhancements
  • a). Discuss how virtual hardware 11, 13, and 14 extend virtual machine resource configurations
  • b). Describe how the VMXNET3 adapter optimizes network traffic
  • c). Discuss how hot-add memory is distributed across NUMA nodes in vSphere 6.x
  • d). Describe the benefits of VMware vSphere® Integrated Containers™
  • 6. Storage Enhancements
  • a). Describe vSphere 6.x support for NFS
  • b). Describe the VMFS6 datastore
  • c). Describe the upgrade procedure from VMFS5 to VMFS6
  • d). Describe the VMFS6 enhancements in vSphere 6.7 • Describe the benefits of using virtual volumes
  • e). Describe per-virtual machine, policy-based policy management
  • f). Describe how VMDK data operations are offloaded to storage arrays through VMware vSphere® API for Storage Awareness™
  • g). Describe how VMware vSphere® Virtual Volumes™ is used with Windows Server Failover Clustering Describe the VMware vSAN™ enhancements in the following areas:
  • i). Scalability
  • ii). Performance
  • iii). Availability
  • iv). Space efficiency
  • v). Operational o Usability
  • h). Describe the interoperability enhancements to VMware vSphere® Storage DRS™ and VMware vSphere® Storage I/O Control
  • i). Describe the enhancements to vSphere Storage DRS and Storage I/O Control that improve adherence to configured maximums and reservations
  • 7. Security Enhancements
  • a). Discuss the improvements to lockdown settings
  • b). Describe the addition of smart-card authentication
  • c). Explain the changes that enhance user accountability
  • d). Plan for secure boot support for ESXi hosts
  • e). Describe the security enhancements
  • f). Deploy enhanced vCenter Server events and alarms and vSphere logging
  • g). Describe the vSphere 6.7 features for monitoring vCenter Server Appliance
  • h). Use encryption in your vSphere environment
  • i). Encrypt virtual machines
  • j). Explain how to back up encrypted virtual machines
  • k). Encrypt core dumps
  • l). Enable encrypted vSphere vMotion migration
  • m). Describe the virtual TPM feature in vSphere 6.7
  • n). List the core security modules that are part of VMware Platform Services Controller™
  • o). List the VMware certificate management components
  • p). Describe certificate use changes in vSphere 6.0
  • q). Describe the primary services provided by the VMware Certificate Authority component
  • r). Describe the primary services provided by the VMware Endpoint Certificate Store component
  • s). Define VMware CA certificate replacement options
  • t). Describe ESXi certificate replacement options
  • u). Discuss certificate-based guest authentication
  • 8. Network Enhancements
  • a). Use Network I/O Control
  • b). Upgrade Network I/O Control to version 3
  • c). Enable network resource management on VMware vSphere® Distributed Switch™
  • d). Configure bandwidth allocation for system and virtual machine traffic based on shares and reservation Discuss IPv6 support in vSphere 6.0
  • e). Explain how the gateway per vmknic feature works and how it is configured
  • f). Explain the new ERSPAN headers supported in vSphere 6.5 and how they are configured
  • g). Describe the areas where performance improvements were made in vSphere 6.5
  • 9. Availability Enhancements
  • a). Describe the TCP/IP stack for vSphere vMotion that was introduced in vSphere 6.0
  • b). Explain the changes that make vSphere vMotion migrations across high-latency networks possible
  • c). Discuss the requirements for migrating a virtual machine across vCenter Server instances
  • d). Explain how VMware vSphere® Fault Tolerance in vSphere 6.0 supports virtual machines with multiple virtual CPUs
  • e). Describe how vSphere Fault Tolerance maintains the secondary virtual machine in a ready state
  • f). Explain the mechanism by which the primary virtual machine is determined
  • g). Discuss the improvements made in handling all paths down (APD) and permanent device lost (PDL) conditions
  • h). Describe the increased scalability of vSphere HA
  • i). Explain the additional compatibility supported by vSphere HA
  • j). Explain the enhancement of vSphere HA admission control in vSphere 6.5
  • k). Describe the improvement of vSphere HA orchestrated restarts
3 Days | $ 2550

Get In Touch

Are you being sponsored by your employer to take this class?
* I authorize Microtek Learning to contact me via Phone/Email