18756 Stone Oak Park Way, Suite200, San Antonio TX 78258 USA
100 Queen St W, Brampton, ON L6X 1A4, Canada
country flagUnited States
share button

Db2 12 for z/OS Basic Database Administration Training


What Db2 12 for z/OS Basic Database Administration training is all about?

Db2 12 for z/OS Basic Database Administration Training is aimed at professionals to teach them the basics of Database Administration for a Db2 12 for z/OS. This technical course provides individuals with comprehensive knowledge on how to physically apply a logical database design with the help of DDL. It educates you on essential utilities, basic database security, program preparation, and serialization.

In this technical training program, you will learn about the Db2 relational database concepts, commands preparation, and the Db2 system. From SQL and SPUFI to Db2 objects, this program contains all the essential aspects, making it suitable for database administrators who want to improve their skills and extend their knowledge base. By the end of the technical training program, you will gain a conceptual understanding of various critical elements, including Db2 shutdown, recovery, and startup.

Schedule

Contact us to customize this class with your preferred dates, times and location.
You can call us on 1-800-961-0337 or Chat with our representative.

What are the course objectives for Db2 12 for z/OS Basic Database Administration training?
  • Learning about Db2 recovery, startup and shutdown.
  • Learning about the Db2 system.
  • Preparing for the commands and programs.
  • Elaborating the utilities.
  • Learning about DB2 objects covering tablespaces, Storage groups, Tables, indexes, databases and views.
  • SPUFI & SQL.
  • Learning about in-depth concepts of Db2 relational database.
Who should attend Db2 12 for z/OS Basic Database Administration training?

The target audience for Db2 12 For ZOS Advanced Database Administration Training are professionals working as Database Administrators.

What is the course outline for Db2 12 for z/OS Basic Database Administration training?
  • 1. Db2 Relational database concepts
  • a). Relational Database design
  • b). Data access
  • c). Interacting with Db2
  • d). Catalog and directory
  • 2. SQL and SPUFI
  • a). SQL SELECT statement review
  • b). SQL INSERT, UPDATE, DELETE review
  • c). SQL COMMIT and ROLLBACK review
  • d). Joining tables
  • e). Executing SQL using SPUFI
  • 3. Db2 objects (Storage groups, databases, and table spaces)
  • a). Object concepts
  • b). Storage Groups
  • c). Databases
  • d). Table Spaces
  • 4. Db2 Objects (Tables, indexes, and views)
  • a). Tables
  • b). Aliases
  • c). Table constraints
  • d). Primary key
  • e). Foreign key
  • f). Check
  • g). Referential integrity
  • h). Indexes
  • i). Views
  • j). Qualified names
  • k). Implicit object creation
  • 5. Utilities
  • a). Utility Categories
  • b). Load Utility
  • c). Check Data Utility
  • d). Unload Utility
  • e). Runstats Utility
  • f). Reorg Utility
  • 6. Commands and program preparation
  • a). Db2 Command Structure
  • b). Display Command
  • c). Archiving Logs
  • d). Stop and Start Commands
  • e). Executing Commands
  • f). Program Preparation
  • 7. The Db2 system
  • a). System Parameters (zParms)
  • b). Address Spaces
  • c). System Databases
  • d). Buffer Pools
  • e). Logging
  • f). Integrity
  • g). Security
  • 8. Db2 Shutdown, startup, and recovery
  • a). Start and Stop Commands
  • b). Db2 Shutdown Process
  • c). Db2 Startup Phases
  • d). System Recovery
  • e). Object Recovery
  • f). Copy Utility
  • g). Recover Utility
3 Days | $ 2511
Enroll Now

Get In Touch

Are you being sponsored by your employer to take this class?
* I authorize Microtek Learning to contact me via Phone/Email