18756 Stone Oak Park Way, Suite200, San Antonio TX 78258 USA
100 Queen St W, Brampton, ON L6X 1A4, Canada
country flagUnited States
share button

Db2 12 for z/OS SQL Performance and Tuning Training


What Db2 12 for z/OS SQL Performance and Tuning training is all about?

Db2 12 for z/OS SQL Performance and Tuning Training is aimed at professionals to teach them the leading methodologies to prevent SQL performance problems. This technical course contains the best practices to enhance the performance of existing SQL. Our enterprise training program is ideal for organizations and companies. It helps professionals gain a better understanding of indexes and improves their index designing abilities.

In this course, you will learn the best methods to optimize multi-table access and figure out how to operate with the optimizer. This program is suitable for Db2 for z/ OS DBA and DBA 12 for Z/OS application developers and individuals whose work revolves around SQL Performance. This technical training program helps you operate with subqueries and teaches you to utilize accounting traces and other tools to spot performance issues in existing SQL.

Schedule

Contact us to customize this class with your preferred dates, times and location.
You can call us on 1-800-961-0337 or Chat with our representative.

What are the course objectives for Db2 12 for z/OS SQL Performance and Tuning training?
  • Designing and understanding better indexing.
  • Figure out working with optimizer such as providing guidance and avoiding pitfalls.
  • Optimizing multi-table authorizations.
  • Working with sub-queries.
  • Avoiding lock difficulties.
  • Utilize account tracing along with another tool and locating performance issues in pre-existing SQL.
Who should attend Db2 12 for z/OS SQL Performance and Tuning training?

The training is intended for Db2 12 for z/OS app developers. However, the primary audience for this training are Db2 12 for z/OS DBAs or professionals working in SQL tuning and performance in for z/OS environment.

What is the course outline for Db2 12 for z/OS SQL Performance and Tuning training?
  • 1. Introduction to SQL performance and tuning
  • a). Performance issues
  • b). Simple example
  • c). Visualizing the problem
  • d). Summary
  • 2. Performance analysis tools
  • a). Components of response time
  • b). Time estimates with VQUBE3
  • c). SQL EXPLAIN
  • d). The accounting trace
  • e). The bubble chart
  • f). Performance thresholds
  • 3. Index basics
  • a). Indexes
  • b). Index structure
  • c). Estimating index I/Os
  • d). Clustering index
  • e). Index page splits
  • 4. Access paths
  • a). Classification
  • b). Matching versus Screening
  • c). Variations
  • d). Hash access
  • e). Prefetch
  • f). Caveat
  • 5. More on indexes
  • a). Include index
  • b). Index on expression
  • c). Random index
  • d). Partitioned and partitioning, NPSI and DPSI
  • e). Page range screening
  • f). Features and limitations
  • 6. Tuning methodology and index cost
  • a). Methodology
  • b). Index cost: Disk space
  • c). Index cost: Maintenance
  • d). Utilities and indexes
  • e). Modifying and creating indexes
  • f). Avoiding sorts
  • 7. Index design
  • a). Approach
  • b). Designing indexes
  • 8. Advanced access paths
  • a). Prefetch
  • b). List prefetch
  • c). Multiple index access
  • d). Runtime adaptive index
  • 9. Multiple table access
  • a). Join methods
  • b). Join types
  • c). Designing indexes for joins
  • d). Predicting table order
  • 10. Subqueries
  • a). Correlated subqueries
  • b). Non-correlated subqueries
  • c). ORDER BY and FETCH FIRST with subqueries
  • d). Global query optimization
  • e). Virtual tables
  • f). Explain for subqueries
  • 11. Set operations
  • a). UNION, EXCEPT, and INTERSECT
  • b). Rules
  • c). More about the set operators
  • d). UNION ALL performance improvements
  • 12. Table design
  • a). Number of tables
  • b). Clustering sequence
  • c). Denormalization
  • d). Materialized query tables (MQTs)
  • e). Temporal tables
  • f). Archive enabled tables
  • 13. Working with the optimizer
  • a). Indexable versus non-indexable predicates
  • b). Boolean versus non-Boolean predicates
  • c). Stage 1 versus stage 2
  • d). Filter factors
  • e). Helping the optimizer
  • f). Pagination
  • 14. Locking issues
  • a). The ACID test
  • b). Reasons for serialization
  • c). Serialization mechanisms
  • d). Transaction locking
  • e). Lock promotion, escalation, and avoidance
  • 15. More locking issues
  • a). Skip locked data
  • b). Currently committed data
  • c). Optimistic locking
  • d). Hot spots
  • e). Application design
  • f). Analyzing lock waits
  • 16. Massive batch
  • a). Batch performance issues
  • b). Buffer pool operations
  • c). Improving performance
  • d). Benefit analysis
  • e). Massive deletes
3 Days | $ 2511
Enroll Now

Get In Touch

Are you being sponsored by your employer to take this class?
* I authorize Microtek Learning to contact me via Phone/Email